• SINFONIA CARNIOLI "Soudaška"

SINFONIA CARNIOLI "Soudaška"

  • Ouverture: 8' 20'', Bourrée: 3' 00'', Aria: 5' 00'', Menuet: 3' 35'', Sarabande: 2' 20'', Polonaise: 3' 20'', Gigue:2' 00''. Težavnostna stopnja: E Trajanje: 27'35"
  •  
  • Šifra:181
  • Razpoložljivost:Na zalogi
  • 100,00€

  • Brez DDV:95,24€

Tekmovalna skladba za 23. tekmovanje slovenskih godb v drugi težavnostni stopnji 2003 in 25. tekmovanje slovenskih godb prvi težavnostni stopnji 2005.
SINFONIA CARNIOLI ( kranjska, slovenska)- ''Soudaška'' je ciklično zasnovana skladba ki združuje dva tipa suite. Prvega, starejšega, (baročnega) iz XVII stoletja; niz stiliziranih plesov v značilnem ritmu, taktovskem načinu in tempu in drugega novejšega, kot vrsta vsebinsko povezanih stavkov. Skladba ima razpoznavno tonaliteto Es dura in je sestavljena iz dvodelnih stavkov razen tistih ki jih je kasnejši razvoj pripeljal do trodelnosti ( Menuet, Poloneza). Prvi stavek je v obliki francoske uverture z značilnim punktiranim ritmom in počasnim začetnim in zaključnim delom. Osrednji Allegro je hiter, prepletajoč, humoren v stiliziranem ritmu sambe. Ta stavek vsebinsko predstavi ''soudaški'' stan z vsemi tegobami in nenehno prisotnostjo smrti (Andante). Kot protiutež je Allegro del ki ponazarja reševanje kriznih situacij s humorjem, veseljačenjem in vojaškimi domislicami. Zaradi vsebinske pomembnosti in dolžine stavka je celotno delo povzelo naslov po prvem stavku. Tudi ostali stavki opisujejo zanimivosti , tegobe, vabljivosti in nestanovitnost vojaškega stanu. V Ariji npr. so opisani spomini vojaka na otroška, pastirska leta, v Sarabandi je ljubezensko hrepenenje, misel na veselo svatovanje pa je vsebina polifone Gigue. Vse uporabljene teme so slovenskega izvora različnih pokrajin z vojaško tematik. Nekatere so zaradi spreminjanja težje prepoznavne (Dol za laškim gričem, Regiment po cesti gre, Al' me boš kaj rada mela, Pobič sem star šele osemnajst let, Ena ptička priletela, vrh kasarne se je vsela, Delaj, delaj dekle pušeljc in Oj ta soldaški boben).
Lastnosti
Avtor Habe, Tomaž
Leto izdaje 2003