• Zakaj molčiš, Hava?

Zakaj molčiš, Hava?

  • Zbirka Prvenka: Selma Skenderović, zmagovalka Festivala mlade literature Urška 2020, se predstavlja s svojo prvenko, zbirko kratkih zgodb z naslovom Zakaj molčiš, Hava?
  •  
  • Šifra:1038
  • Razpoložljivost:Na zalogi
  • 18,00€

  • Brez DDV:17,14€

Selma Skenderović (2001, Koper) je študentka slovenistike in primerjalne književnosti na Univerzi v Ljubljani. Piše že od svojega devetega leta, resneje pa se je s pisanjem začela ukvarjati v srednji šoli. V prvem letniku je začela obiskovati literarni krožek, nato je svoje pesmi in besedila vsa štiri leta objavljala v šolskem glasilu Maestral. V minulem letu je za spletno revijo CMK magazin, v sodelovanju s koprskim gledališčem, pisala komentarje gledaliških predstav. S svojimi deli pogosto nastopa na Obalnih rimah, ki jih ravno tako organizira Center mladih Koper. Julija je postala dobitnica nagrade Blisk 2020 v sklopu Šinkovčevih dnevov poezije. Kot zmagovalki Festivala mlade literature Urška leta 2020 je organizator festivala, JSKD in REVIJA MENTOR, v svoji zbirki Prvenke izdal njen prozni prvenec Zakaj molčiš, Hava?

Gre za 15 kratkih zgodb, ki jih pripoveduje Hava. Če je bila v otroštvu junakinja deležna predsodkov, nemoči in strahu, sedaj svoj molk zamenjuje s pravico do besede. Kot je v spremni besedi zapisala pisateljica in avtoričina mentorica pri nastajanju knjige, Suzana Tratnik: "Pred seboj imamo pogumno pisavo, ki se suvereno loteva neprijetnih, nevidnih in zatajevanih tem, razlik, sovražnosti, tudi tesnobe in potrošniške miselnosti, pri čemer avtorica ne zastopa položaja izvzetega, privilegiranega Avtorja oziroma Avtorice, ampak žive komentatorke /.../ Pisava Selme Skenderović je vedno sočutna do razlik, četudi jih velikokrat ponazarja neprizanesljivo in ostro, sama pripovedovalka pa angažirano posega v dogajanje in tako tudi v sam pripovedni tok." Presunljiva in ganljiva pripoved, ki te prisili k ukrepanju ter vabi v strpno sobivanje. 

Spremna beseda: Suzana Tratnik
Naslovnica: Samira Kentrić
Jezikovni pregled: Tatjana Ličen
Prelom in oblikovanje: Andrej Perčič
Lastnosti
Avtor Selma Skenderović
Leto izdaje 2021
Število strani 151

Podobni izdelki

Crux.ansata

Crux.ansata

"Niz dogodivščin, ki nam jih prvoosebno servira glavni junak, se suče okrog nikoli do konca izživete..

10,00€ Brez DDV:9,52€

Nebesa v robidah

Nebesa v robidah

Jana, dekle s slovenskega podeželja, v Amsterdamu sreča Bepija, starca iz vzhodne Italije, ki na bol..

15,00€ Brez DDV:14,29€