• Zmes za ples

Zmes za ples

  • Ples je ustvarjanje z gibanjem.
  •  
  • Šifra:834
  • Razpoložljivost:Na zalogi
  • 12,00€

  • Brez DDV:11,43€

Avtorstvo in koncept: Gregor Kamnikar
Oblikovanje: Katarina Popović
Lektoriranje: Ana Schnabl
Urednica: Nina Meško

Knjiga »Zmes za ples« deluje kot uvod v sodobno plesno umetnost za tiste, ki se z njo šele srečujejo; kot vir informacij za tiste, ki se bodo v okviru šolanja ukvarjali s sodobno plesno umetnostjo; kot preverjanje razumevanja sodobne plesne umetnosti in položaja tistih, ki so že močno vpleteni v njo; kot zapisek nekoga, ki se ukvarja s sodobno plesno umetnostjo in ima tudi tako nabrušen jezik ter misel, da lahko svoje izkušnje in videnje plesa poda dovolj osebno in neosebno, da je berljivo in tvorno izhodišče za preverjanje, preučevanje, debato o plesu za širše kroge ljudi. Da, knjiga pretendira k najširšemu občinstvu.

In napisana je, da branje postane igra.

Avtor knjige bo Gregor Kamnikar je raziskovalec plesa in gibanja. Do 25.4.2011, ko je preminulo njegovo osebno ime kot umetniško ime – torej Gregor Kamnikar dandanes ni več umetnik -, smo lahko rezultate njegovih gibalnih in plesnih raziskav spremljali v različnih plesnih in gledaliških predstavah ter performansih, kjer je delal kot plesalec, koreograf, predavatelj, organizator, producent... Od tega datuma dalje Gregor uporablja z vsakim novim umetniškim projektom novo umetniško ime.

Leta 2009 je ustanovil kolektiv Federacija skupaj s Snježano Premuš in Andrejo Podrzavnik. Od 2008 deluje tudi kot klovn zdravnik pri Rdečih noskih. Njegovo umetniško delo je še pred zgoraj omenjenim datumom začelo konvergirati k projektu Commoveo (commoveo.ops.si), ki umetniško ustvarjanje razume in uporablja kot igro (v pomenu „play“). Oblikam te igre lahko sledimo v vrsti prakticiranj, ki jih uresničuje skupaj z ljudmi kot so Marjeta Kamnikar, Barbara Novak, Dragana Alfirević, Tina Dobaj Eder, Ryuzo Fukuhara, Leja Jurišić, Teja Reba in seveda v okviru kolektiva Federacija. Pogoste teme, ki jih lahko srečamo pri njegovem delu: intimnost, družinskost, identiteta, igrivost, hologramskost, nomadizem.

Raziskuje fizično inteligenco in rezultate raziskav uporablja v izvajalske, plesne, koreografske, pedagoške, predavateljske, klovnske in športne namene (glej plazma.ops.si).
Lastnosti
Avtor Kamnikar, Gregor
Sozaložnik Federacija
Leto izdaje 2012
Število strani 168