• Ples skozi čas in balet skozi svet

Ples skozi čas in balet skozi svet

  • Knjiga je ponatis, sestavljen iz serije člankov Marije Vogelnik o nastajanju in razvoju plesa in baleta ter plesnih skic.
  •  
  • Šifra:724
  • Razpoložljivost:Na zalogi
  • 10,00€

  • Brez DDV:9,52€

Knjiga, ki je izšla v okviru založništva plesne dejavnosti JSKD je ponatis sestavljen iz serije člankov Marije Vogelnik o nastajanju in razvoju plesa in baleta, ki so bili objavljeni leta 1977 v poljudno-znanstveni reviji za mladino Pionir. Gre za edinstven plesno-baletni zgodovinski pregled in dokument tistega časa. Knjigo je uredila Marijina hčerka Eka Vogelnik, ki je poleg omenjenih člankov (le-teh je 18) knjigi dodala še genealogijo svetovnega razvoja plesa iz leta 1995, tipkopis indexa z razlago plesnih in baletnih izrazov iz leta 1977 ter plesne skice Vogelnikove, ki so nastale med letoma 1992 in 1996 kot analiza in sinteza njenega dolgoletnega pedagoškega dela.

Marija Vogelnik je pomembno vplivala na slovensko sodobno plesno umetnost in njen prispevek k razvoju je neprecenljiv. Dolga leta je tudi razvijala slovensko plesno kritiko. To je bilo strokovno utemeljeno, slogovno značilno pisanje, ki je informiralo, podajalo analize in spodbujalo razmišljanje o plesnem mediju. S svojim prepričanjem in delom je opozarjala - tako kot pred njo že Pino Mlakar, da se mora ples osamosvojiti in iz obrobja enakovredno stopiti ob bok drugim umetnostim, česar pa ne bo moč doseči brez sistematičnega razvijanja plesne teorije in zgodovine. Pomen dokumentiranja in ohranjanje naše plesne dediščine je izpostavila v svojem zgodovinskem pregledu Sodobni ples na Slovenskem (1975) in nas z njim posredno zavezala k nadaljevanju zgodovinsko raziskovalnega dela.

Knjiga je zanimivo branje za vse, ki jih ples zanima, je pa tudi pomembno strokovno gradivo za učitelje osnovnih in srednjih šol, ki v svoje predmete vključujejo kulturne in umetnostne vsebine, katerih enakovreden element je tudi ples.
Lastnosti
Avtor Vogelnik, Marija in Eka Vogelnik
Leto izdaje 2009
Število strani 63