• Ko se zgodi ples

Ko se zgodi ples

  • Zapisi, dokumenti spomini Posthumno uredil: Tomaž Kraigher Zbirka Posebne izdaje, knjiga št. 18 Urednica zbirke: Amelia Kraigher (delovni naslov: Uporni ples)
  •  
  • Šifra:959
  • Razpoložljivost:Na zalogi
  • 25,00€

  • Brez DDV:23,81€

Javni sklad republike Slovenije in MASKA, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost, sta izdala obsežno delo o plesalki, koreografinji in pedagoginji Živi Kraigher, pionirki slovenskega sodobnega plesa. Knjigo je posthumno uredil Tomaž Kraigher, spremno besedo pa je napisal Rok Vevar.

Knjiga Ko se zgodi ples / Zapisi, dokumenti, spomini orisuje osebno plesno pot Žive Kraigher (1920-2011) od učenke do plesalke, koreografinje in predvsem plesne pedagoginje, ki si je za osnovno poslanstvo zadala dati mlademu človeku trdno plesno-tehnično znanje. To poslanstvo je prevzela od svoje velike učiteljice Mete Vidmar. Razvijala je lastno plesno-pedagoško metodo in jo predajala svojim učenkam, njena največja želja pa je bila ustanoviti in razvijati šolo moderne plesne smeri, ki bi poleg plesalcev vzgajala tudi plesno-pedagoški kader, sposoben širiti plesno umetnost na visoki ravni. Leta 1953 je nastal njen najznamenitejši plesni solo z naslovom Upor, leta 1973 pa je s svojimi učenkami in učenci ustanovila Studio za svobodni ples, ki je bil zibelka za mnoge slovenske plesalce in koreografe.

Knjiga je izšla v zbirki Zavoda MASKA Posebne izdaje, ki jo je urejala Amelia Kraigher. Odgovorni urednici sta Amelia Kraigher (Maska) in Nina Meško (JSKD), likovni urednik Dušan Muc, uredniški odbor pa sestavljajo Neja Kos, Amelia Kraigher, Breda Kroflič, Nina Meško, Gordana Schmidt in Rok Vevar.
Lastnosti
Avtor Kraigher, Živa
Sozaložnik MASKA, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost, Metelkova 6, SI-1000 Ljubljana
Leto izdaje 2016
Število strani 378