• Naši zbori, letnik 2015, notni zvezek 2

Naši zbori, letnik 2015, notni zvezek 2

  • 2. notni zvezek revije Naši zbori, letnik 64
  •  
  • Šifra:01201502
  • Razpoložljivost:Na zalogi
  • 8,00€

  • Brez DDV:7,62€

VSEBINA:

Mešani zbori
Črt Sojar Voglar: PO LOUGI LEIČE
Damijan Močnik: NEBO, NEBO

Ženski zbori
Lojze Lebič: NEKAJ JE V ZRAKU
Tadeja Vulc: DEŽNIKI

Moški zbori
Ambrož Čopi: BELOKRANJSKE TRI
1. Pastirče mlado
2. Oj, javore
3. Pirina napojnica
Miro Kokol: TEMNA NOČ SE JE STORILA

Črt Sojar Voglar
PO LOUGI LEIČE
Skladbo sem napisal na željo zbora KUD Viva Brežice ob njihovi 20-letnici delovanja. Zbor je pripravil celoten projekt ljudske glasbe z dodanimi inštrumenti in ob tej priložnosti tudi posnel zgoščenko. V želji po čim bolj raznovrstni uporabi ljudskega napeva sem uporabil variacijske forme v zaporedju počasi-hitro-počasi-hitro ter vsebini sledil ilustrativno, violončelo pa zbor podpira kot melodični ali ritmični inštrument.

Damijan Močnik
NEBO, NEBO
Skladba Nebo, nebo je nastala na pobudo Gregorja Špajzerja, zborovodje Komornega zbora Trbovlje za Sozvočenja 2012. Izvajali so projekt Topol samujoč – uglasbitve Murnove poezije. Ob listanju po Murnovi poeziji sta se mi oko in misel že kdaj prej ustavila pri pesmici Nebo, nebo. Tako se ni bilo težko odločiti. Besedilo ponuja čudovito impresijo – doživetje neskončnega prostora, brezmejnosti, prostosti ... na drugi strani pa kontrast svetlobe in teme ... Vsa ta doživetja odzvanjajo v glasbi, včasih tudi zelo različna v dveh ali več plasteh naenkrat. Takrat naj vsaka skupina glasov obdrži svoj karakter, s katerim odslikava vsebino besedila.

Lojze Lebič
NEKAJ JE V ZRAKU (Tone Pavček)
Pesem na besedilo Toneta Pavčka Nekaj je v zraku za mladinski zbor je bila napisana na pobudo Sklada za kulturne dejavnosti Slovenije kot naročilo za Svetovne dneve zborovskega petja Potujoča muzika 2015. Od tod njene vedrina, preprostost in sproščenost. Vse, »kar je v zraku« v prelepem besedilu Toneta Pavčka, se izraža tudi v uglasbitvi, medsebojnem prepletanju, ponavljajočih se vzorcih od prevladujoče diatonike do samo okvirno nadzorovanega dogajanja, od začudenih vzklikanj do običajne pevske igrivosti.

Tadeja Vulc
DEŽNIKI
Bilo je poletje in že nekaj dni zapored je močno deževalo … Iskala sem besedilo za novo skladbo in kot nalašč so mi pod roke prišli Dežniki Nika Grafenauerja. Kot radi rečemo: ob pravem trenutku na pravem mestu. Vse se je zlilo v celoto in skladba je nastala zelo hitro, saj sem si lahko zvok zbora, za katerega sem imela naročilo, prav z lahkoto predstavljala. Zato je ideja za koreografijo z dežniki padla z neba – kot dež.

Ambrož Čopi
BELOKRANJSKE TRI
Zelo sem bil vesel povabila zborovodkinje Mojce Jevnikar - Zajc, naj uglasbim kakšno belokranjsko za njen moški zbor. V cikel sem se odločil povezati tri fantovske, kontrastne v karakterjih. Pri delu me je vodilo to, da bodo priredbe primerne za vse zbore, hkrati pa tudi dovolj velik izziv. Prva in tretja sta narejeni v dialogu med glasovi, druga ob solistu prinaša homofoni stavek. Dinamika vseh treh pa naj bo bolj vodilo kot obveza. Skladbe omogočajo več možnosti v interpretacijah, zato naj vsakomur zabrnijo po svoje. Pri prvi je v prvem delu vsake kitice mogoče barvno popestriti priredbo z uporabo solistov. Bodite ustvarjalni glede na zmožnosti vašega zbora. Veliko užitkov vam želim.

Miro Kokol
TEMNA NOČ
Pesem je nastala pred 21 leti, ko so me povabili na slavnostni koncert ob 10-letnici delovanja Moškega pevskega zbora PRO VOX. Poglavitna specifičnost skladbe je zamik spremljevalnih glasov za eno dobo proti vodilni (ljudski) melodiji. Najprej pojeta z zamikom oba »notranja« glasova, nato prevzame vodilno melodijo bariton v novi tonaliteti; v zadnjem delu pa ima spet vodilno vlogo zgornji tenor s spremenjeno tonaliteto, v kateri je uporabljena »nizka terca« B-dur proti G-duru, kar ustvari svojstveno harmonsko barvo.Lastnosti
Leto izdaje 2015
Število strani 40

Podobni izdelki

Naši zbori, letnik 2017, notni zvezek 1

Naši zbori, letnik 2017, notni zvezek 1

VSEBINA: Mešani zbori Miro Kokol DEŽEK SE ŽE KADI Lojze Lebič FČELICA ZLETEILA Matej Kastelic O A..

8,00€ Brez DDV:7,62€