• Zakaj molčiš, Hava?

Zakaj molčiš, Hava?

  • Zbirka Prvenka: Selma Skenderović, zmagovalka Festivala mlade literature Urška 2020, se predstavlja s svojo prvenko, zbirko kratkih zgodb z naslovom Zakaj molčiš, Hava?
  •  
  • Šifra:1038
  • Razpoložljivost:Na zalogi
  • 18,00€

  • Brez DDV:17,14€

Selma Skenderović (2001, Koper) je študentka slovenistike in primerjalne književnosti na Univerzi v Ljubljani. Piše že od svojega devetega leta, resneje pa se je s pisanjem začela ukvarjati v srednji šoli. V prvem letniku je začela obiskovati literarni krožek, nato je svoje pesmi in besedila vsa štiri leta objavljala v šolskem glasilu Maestral. V minulem letu je za spletno revijo CMK magazin, v sodelovanju s koprskim gledališčem, pisala komentarje gledaliških predstav. S svojimi deli pogosto nastopa na Obalnih rimah, ki jih ravno tako organizira Center mladih Koper. Julija je postala dobitnica nagrade Blisk 2020 v sklopu Šinkovčevih dnevov poezije. Kot zmagovalki Festivala mlade literature Urška leta 2020 je organizator festivala, JSKD in REVIJA MENTOR, v svoji zbirki Prvenke izdal njen prozni prvenec Zakaj molčiš, Hava?

Gre za 15 kratkih zgodb, ki jih pripoveduje Hava. Če je bila v otroštvu junakinja deležna predsodkov, nemoči in strahu, sedaj svoj molk zamenjuje s pravico do besede. Kot je v spremni besedi zapisala pisateljica in avtoričina mentorica pri nastajanju knjige, Suzana Tratnik: "Pred seboj imamo pogumno pisavo, ki se suvereno loteva neprijetnih, nevidnih in zatajevanih tem, razlik, sovražnosti, tudi tesnobe in potrošniške miselnosti, pri čemer avtorica ne zastopa položaja izvzetega, privilegiranega Avtorja oziroma Avtorice, ampak žive komentatorke /.../ Pisava Selme Skenderović je vedno sočutna do razlik, četudi jih velikokrat ponazarja neprizanesljivo in ostro, sama pripovedovalka pa angažirano posega v dogajanje in tako tudi v sam pripovedni tok." Presunljiva in ganljiva pripoved, ki te prisili k ukrepanju ter vabi v strpno sobivanje. 

Spremna beseda: Suzana Tratnik
Naslovnica: Samira Kentrić
Jezikovni pregled: Tatjana Ličen
Prelom in oblikovanje: Andrej Perčič


Iz utemeljitve žirije za nominacijo za najboljši literarni prvenec 38. slovenskega knjižnega sejma v  sestavi Suzana Tratnik (predsednica), Nada Breznik in Borut Gombač:

 

Selma Skenderović ZAKAJ MOLČIŠ, HAVA? (JSKD, 2021)Knjižni prvenec Selme Skenderović je zbirka petnajstih tankočutno in brezkompromisno izpisanihprvoosebnih zgodb. Na neki ravni jih lahko beremo tudi kot krajši roman, ki temo iskanja izgubljeneidentitete in njenega ponovnega vzpostavljanja v tujem, do junakinje nerazumevajočem inneprizanesljivem okolju osvetljuje s pomočjo različnih življenjskih situacij, vidikov in pozicij.Protagonistke in protagonisti posameznih zgodb — Havini sorodniki, znanci, sošolci ali pač ljudje z ulice— vsak na svoj način osvetljujejo osrednjo temo. Tematiko tujstva v lastni domovini pogosto razširjajona pojav nestrpnosti do »drugačnosti« na sploh. Kljub temačnim, resigniranim tonom in trenutkomobupavanja Hava »ne molči«, ampak se netolerantni večini tako ali drugače ves čas upira. Če ne zaradisebe — kot se nekajkrat izrazi — pa zaradi tistih, ki jih podobna usoda šele čaka.

 

Avtorica je bila letos nominirana za nagrado mira, ki jo podeljuje ženski odbor Slovenskega centra PEN slovenskim ustvarjalkam za izjemne dosežke na področju literarnega ustvarjanja in premišljevanja o literaturi in kulturi. 

Javna agencija Republike Slovenije za knjigo je Selmo Skenderović kot mlado slovensko pisateljico z njeno knjižno prvenko izbrala za projekt Readers of Europe 2022 – Project proposal from the library of the Council of the European Union, ki izpostavlja mlade evropske ustvarjalke in njihove knjižne prvenke 


Lastnosti
Avtor Selma Skenderović
Leto izdaje 2021
Število strani 151

Podobni izdelki

Nebesa v robidah

Nebesa v robidah

Jana, dekle s slovenskega podeželja, v Amsterdamu sreča Bepija, starca iz vzhodne Italije, ki na bol..

15,00€ Brez DDV:14,29€

Menažerija

Menažerija

Eva Markun, rojena leta 1990 na Bledu, je študentka francoščine in filozofije. Živi in ustvarja na r..

18,00€ Brez DDV:17,14€

Alex Kama Devetak: Nedaleč

Alex Kama Devetak: Nedaleč

Pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je izšla zbirka kratkih zgodb z naslovom&nbs..

18,00€ Brez DDV:17,14€