• In povsod je bil sneg / And all around there was snow

In povsod je bil sneg / And all around there was snow

  • Dvojezična knjiga, 98 še neobjavljenih pesmi, ki jih je Tomaž Šalamun spisal v zadnjem letu svojega življenja
  •  
  • Šifra:1048
  • Razpoložljivost:Na zalogi
  • 18,00€

  • Brez DDV:17,14€

Dvojezično pesniško zbirko In povsod je bil sneg / And all around there was snow” je Tomaž Šalamun spisal pretežno v zadnjem letu svojega življenja, pri čemer so v zbirko vključene le tiste pesmi, ki jih je pesnik za časa življenja potrdil kot zaključene.

Šalamun v svojo poezijo inkorporira vse. Beremo lahko, kako je Castro v Kopru želel ubiti Tita, kaj se zgodi, ko Tejreziasu zraste prvi sesek, kako je Franz Wright zakopal moža, o Donatellovih dokolenkah, o joških Peggy Guggenheim, o Goetheju, ki pride na rob neba in klepeta med portretiranjem, o kolesu Katarine Sienske, o Jokastinih sandalih, o Semiramidi, ki lovi hruške, o krčih Flanagana, o Teslovi golobici, ki hodi po mokrem asfaltu, o Budi, ki se je razdelil na mravlje, o Beethovnu, ki meče svile v zrak, pa vse do Michelangela in Grimma, ki skupaj hodita v isti sivi srajci.

Za angleški prevod je poskrbel Jure Potokar s študenti Mentorjeve prevajalnice (Primož Božič, Petra Brecelj, Jasmina Debernardi, Sara Hočevar Mucić, Liu Zakrajšek), angleško verzijo je pregledal ameriški pesnik in prijatelj Tomaža Šalamuna – Brian Henry, slovenske originale pa lektoriral Jernej Županič. Naslovnico in notranjost pesniške zbirke je ilustrirala Ana Šalamun, oblikoval je Andrej Perčič. Knjigo, ki je izšla v sozaložništvu JSKD, Revije Mentor in Centra za poezije Tomaža Šalamuna, je  uredil Miha Maurič, pesnik, koordinator programa Šalamunovega centra in zunanji sodelavec JSKD.
Lastnosti
Avtor Tomaž Šalamun
Leto izdaje 2021
Število strani 221