• Paralele 24 (2022)

Paralele 24 (2022)

  • Revija Paralele je namenjena vprašanjem kulture pripadnikov drugih narodov, ki živijo v Sloveniji.
  •  
  • Šifra:1062
  • Razpoložljivost:Na zalogi
  • 8,00€

  • Brez DDV:7,62€

Paralele (št. 24) so dolgoletna literarna revija oz. tiskan zbornik izbranih besedil.

V  reviji objavljamo odlomke proznih besedil in posameznih pesmi vseh prijavljenih avtorjev ter besedila finalistov z utemeljitvami, ki pišejo v maternem jeziku in so sodelovali na natečajih Sosed tvojega brega 2021 in 2022.

Uvod v besedila so napisali trije mentorji, pisateljica Mirana Likar Bajželj  z naslovom Beseda kaže pot, uravnoveša, zdravi; pisatelj Zoran Knežević Reka teče, Sosed ostaja ter pesnik in prevajalec Željko Perović v razmisleku z izhodišči za delavnico – Veliko dobrih pesmi vsem!

 

Med finalisti leta 2021 izpostavljamo pesnike, to so po izboru Željka Perovića: Marie Hélène Estéoule-Exel, Shé Hawke in Jureta Drljepana.

Isti državni selektor je za leto 2022 izbral tudi poezijo Marie Hélène Estéoule-Exel, Senade Smajić in Zlatka Kraljića.

Prozne finaliste za leto 2021 je izbral Zoran Knežević, to so: Dragan Mitić, Milan Aničić in Tanja Ocelić; za leto 2022 pa Mirana Likar Bajželj: Marino Kružić-Zekić, Sanjo Hađina in Ljubo Šalinger.

Po finalnih besedilih smo v pogovoru s pesnico Majo Miloševič Čustić objavili intervjuja z dosedanjima selektorjema, Juretom Drljepanom in mag. Ano Porenta.

Jureta spoznavamo kot udeleženca literarnih srečanj, dolgoletnega Soseda, pesnika, prevajalca, avtorja treh pesniških zbirk, ki se je kot selektor srečeval z dilemo – Ali ohranjati množičnost, ali dajati prednost visoki kakovosti?

Pesnica, urednica ter soustanoviteljica portala Pesem.si mag. Ana Porenta strne svoje misli v naslovu Svoj glas moraš najti, ga iztisniti iz sebe, graditi.

V Paralelah se spomnimo treh Sosedov, ki so nas zapustili po dolgi ustvarjalni poti.

Spomina pesnikoma Josipu Bačiću – Savskemu in Mili Vlašić je zapisal Jure Drljepan, svojemu prijatelju in pesniku Vladimirju Vekiću pa Željko Perović.

Vsi literati, ki so sodelovali na obeh državnih srečanjih Sosed tvojega brega 2021 in 2022, so predstavljeni z besedili, fotografijami in življenjepisi, pravi tako vsi trije mentorji.

Sosedi 2021 in 2022 po abecednem redu so:  Milan Aničić, Sanja Atanasovska, Sonja Cekova Stojanoska, Miloš Djonović, Jure Drljepan, Marie Hélène Estéoule Exel, Sara Gulam, Sanja Hađina, Dijana Harčević Čatić, Shé Hawke, Zdravko Kokanović Koki, Gregor Kraljić, Zlatko Kraljić, Marko Krezić, Marina Kružić-Zekić, Dragana Marošević, Marijan Marošević, Dragan Mitić, Tanja Ocelić, Bore Mitovski, Dragan Mučibabić, Zina Mustafagić, Tanja Ocelić, Zoran T. Radonjić, Đorđo Radović, Srđan Radović, Mirjana Rampre Rako, Aida Silić, Šejla Silić, Senada Smajić, Veronika Stojanoska, Sunčan Patrick Stone, Ljuba Šalinger, Miomira Šegina, Katica Špiranec, Ramiz Velagić

Paralele sta uredili Tamara Zablocki in Barbara Rigler.

Naslovnico je zasnovala Meta Wraber, prelom in oblikovanje je delo Andreja Perčiča.

Barbara Korun je opravila jezikovni pregled v slovenščini.

Fotografije: Matej Maček, Igor Kupljenik, Patrick Sunčan Stone in arhiv JSKD


Lastnosti
Leto izdaje 2022
Število strani 257

Podobni izdelki

Pesniške razglednice

Pesniške razglednice

Razglednice s po eno pesmijo posameznih avtorjev in kratkimi biografskimi podatki, v več jezikih, zb..

10,00€ Brez DDV:9,52€

Paralele 22 (2018)

Paralele 22 (2018)

22. številka Paralel je posvečena 40-letnici srečanj Sosed tvojega brega. Sledi ji izbor iz 20. in 2..

5,00€ Brez DDV:4,76€

Paralele 23 (2020)

Paralele 23 (2020)

Tiskana verzija izide enkrat na dve leti ob dveh zaporednih srečanjih Sosed tvojega brega, ki ga org..

8,00€ Brez DDV:7,62€