• Mentor 2022, 3. številka

Mentor 2022, 3. številka

  • Revija za vprašanja literature in mentorstva
  •  
  • Šifra:88802203
  • Razpoložljivost:Na zalogi
  • 6,00€

  • Brez DDV:5,71€

Tretja številka revije Mentor v letu 2022 je namenjena Festivalu mlade literature Urška in njenim finalistom: Vidu Karlovšku iz Kopra, Emi Odri Raščan iz Ljubljane, Katji Kožuh iz Škofje Loke, Ines Tobias iz Maribora in Mojci Petaros iz Trsta.

V uvodu festival napove in da mladim literatom popotnico za pisanje državni selektor, pesnik in prevajalec Gregor Podlogar, ki v razmisleku z naslovom Koda: Brati, potem pisati zapiše: »Branje literature ima lahko sicer več namenov: od razgledovanj, kaj in kako pišejo drugi, kar je tudi pomembno, do najpomembnejše postavke za ustvarjanje – krepiti lastno moč ubesedovanja; ali če parafraziram neko staro misel: to, kar je telovadba za telo, je branje za pisanje. Skratka, da se ne ponavljam: branje naj bo podlaga literarnemu ustvarjanju in naj bo tisto, kar literarno ustvarjanje lahko napravi boljše. Zato naj vedno velja: več branja kot pisanja.« 

V rubriki Literatura objavljene pesmi pesnic Gaje Jakopin, Ane Balantič in Lare Stare-Knific ocenjuje dr. David Bedrač. Kratko zgodbo Gospodinja Tanje Špes pa komentira glavni urednik in urednik za prozo, dr. Aljoša Harlamov.

V osrednjem delu so z življenjepisi in z izbranimi besedili predstavljeni finalisti Urške 2022 ter dodane utemeljitve za izbor med 5 najboljših. Gregor Podlogar je za finale izbral štiri pesnike (Karlovšek, Kožuh, Tobias in Raščan) ter avtorico kratkih zgodb (Petaros).

Objavljamo tudi pet finalistov državnega natečaja za mlade pisce 8. in 9. razredov osnovnih šol, poimenovanem po celjskem pisatelju, pesniku, dramatiku, publicistu ter pedagogu Franu Rošu – Roševi dnevi 2022. Z besedili in utemeljitvami, po izboru promotorke branja in vodje ivanške knjižnice Ksenije Medved ter nagrajenega mladinskega pisatelja Damijana Šinigoja, spoznamo Uroša Germeka (OŠ Dušana Bordona Semedela – Koper, mentorica Vesna Šare) in njegovo pesem Štopar v galaksiji,  Mašo Valentino Krašek (OŠ Šmarje-Sap, mentorica Barbara Struna) in njeno tenkočutno refleksijo z naslovom Pogled skozi okno, Vito Nonkovič (OŠ I. Murska Sobota, mentorica Anita Šiško) in satirično-poučno posodobljeno pravljico Erdeča kapica in heker volk, Jasno Premk z zgodovinskim dramskim besedilom Neskončna reka (OŠ Vižmarje Brod, mentor Stane Škarja) in Lano Turnšek z angažirano zgodbo o begunki Aishi, Aishina zgodba (OŠ Polzela, mentorica Mojca Cestnik). Kot dodatna finalistka se je na srečanju v Celju konec marca predstvaila tudi sedmošolka Ana Sotlar (OŠ Vižmarje Brod, mentorica Nataša Jakše).

Glavni urednik revije Mentor, dr. Aljoša Harlamov, se je v intervjuju z naslovom Ne blizu, ne daleč, ampak nedaleč pogovarjal z lanskim zmagovalcem Urške 2021, Alexom Kamo Devetakom. Avtor knjižne prvenke, ki je pri JSKD izšla oktobra letos je o svoji zbirki kratkih zgodb povedal: »Ideja, o kateri sva se z Natašo strinjala, da naj bo strukturno vodilo moje zbirke, je bila, da naj imajo vse zgodbe neko skupno rdečo nit, da se sestavljajo v neko krovno zgodbo – in da naj bo ta rdeča nit zbirke nek enoten prostor: neka vasica, v kateri se vsi sosedje poznajo in kjer vsi »vse vejo« o vseh drugih, hkrati pa nihče nikogar zares ne pozna. Zbirka kot celota je torej neka kolektivna zgodba neke skupine ljudi. Ena velika zgodba – to v prvi polovici zbirke najbrž bralcu še ne bo povsem jasno, v drugem delu pa se mu bo mogoče že zdelo, kakor da bere roman, ker ugotovi, da gre za pogled na iste dogodke iz različnih perspektiv.«

V potopisu se sprehodimo po vzhodni Srbiji skupaj z mag. Mišo Gams. O svojih spominih na potovanju je zaključila: »V zadnjih dnevih julija se je najbolj izkazal Mitar Zorić, mlad kitarist z ameriškim naglasom in čudovitim repertoarjem, ki je na glavnem trgu z edinstveno karizmo očaral vse generacije. Žal je na potovanjih tako, da moraš ravno takrat, ko je najlepše, že oditi. In midve sva s težkim srcem krenili nazaj proti Sloveniji – zadnji dan julija sva dobili direkten prevoz od Niša do domačega kraja. Najin zadnji šofer, picopek, ki zadnja tri leta živi in dela v Kamniku, po rodu izvira iz Negotina, zato so spomini na vzhodno Srbijo ponovno oživeli, saj smo v osmih urah, kolikor je znašalo naše potovanje, predebatirali tako odraščanje v teh krajih kot aktualne zanimivosti, ki jim nikakor nismo mogli priti do dna. Kdo ve, mogoče se nam pa razkrijejo, ko se enkrat spet vrneva.«

Dr. David Bedrač je v svojih stalnih rubrikah z nadnaslovom Mladost na stopnicah spraševal dva mlada pesnika, dijaka Gimnazije Vič, Nejca Raca in Petra Pongraca o njuni novi pesniški zbirki Češnja na čeri, ter nas spomnil na  32 let pesniškega natečaja Župančičeva frulica.  

Dr. Jasmina založnik je portretirala plesalko Urško Medved, ki gledalce največkrat navduši z odrsko prezenco in gracioznostjo ter hibridnim raziskovanjem med vizualno in performativno prakso. Na gledališkem festivalu Mladi levi poleti v Ljubljani si je Miša Gams ogledala posebno predstavo Pohabljeni.

Med recenzijami novih knjig prebiramo Vsi me kličejo Tona Toneta Vogrinca (Bedrač), Selišča Kristine Kočan (Gams) in Trznil je, odprla je oko Vesne Lemaić (Gams). Matej Krajnc zvoni z jubilejno ploščo Tomaža Pengova Rimska cesta in cinglja z Indulgenco o sonetu iz ene besede.

Strip z naslovom Piran, Prešernovo nabrežje sta ustvarila Dani Rajh in Saša Bezjak.

Ter še veliko več zanimivega branja.

Lastnosti
Leto izdaje 2022
Število strani 136

Podobni izdelki

Mentor 2014, 1. številka

Mentor 2014, 1. številka

V vsebinsko in likovno prenovljeni številki z oblikovanjem Mete Wraber na 152 straneh ponujamo bogat..

6,00€ Brez DDV:5,71€

Mentor 2021, 3. številka

Mentor 2021, 3. številka

Uvodnik v septembrsko revijo Mentor 3 je napisala uršljanka 2006 in uspešna pisateljica, letošnja dr..

6,00€ Brez DDV:5,71€

Mentor 2021, 4. številka

Mentor 2021, 4. številka

Zadnjo številko odpre odlična pesnica in mentorica pesniških delavnic Barbara Korun, ki v uvodn..

6,00€ Brez DDV:5,71€

Mentor 2022, 1. številka

Mentor 2022, 1. številka

Uvod v prvo letošnjo številko - zaradi znanih razlogov (kovid, pomanjkanje papirja v tiskarnah ...) ..

6,00€ Brez DDV:5,71€

Mentor 2022, 2. številka

Mentor 2022, 2. številka

Junijska številka med bralce prihaja avgusta s priporočilnim  seznamom poletnega branja, ki pa ..

6,00€ Brez DDV:5,71€