• Mentor 2021, 1. številka

Mentor 2021, 1. številka

  • Revija za vprašanja literature in mentorstva
  •  
  • Šifra:88802101
  • Razpoložljivost:Na zalogi
  • 6,00€

  • Brez DDV:5,71€

Prvo številko revije Mentor v letu 2021 odpira uvodnik Selme Skenderović, aktualne Uršljanke, ki bo letos pri JSKD-ju izdala literarno prvenko pod mentorstvom Suzane Tratnik. Tekst z naslovom Zakaj je dobro biti pisateljica tematizira njen pisateljski razvoj in pomen literature v obče. V stalni rubriki Literatura se tokrat predstavljajo tri mlade pesnice: Ema Odra Raščan, aktualna olimpijka Pesniške olimpijade 2020, ki jo v tej številki lahko podrobneje spoznate tudi v intervjuju z dr. Davidem Bedračem, Veronika Razpotnik in Anja Pečjak. Objave pospremi poglobljen uredniški komentar Davida Bedrača. V podsekciji Proza predstavljamo Jožefino Prah s štirimi kratkimi črticami pod skupnim naslovom Dom, ki jih je za objavo izbral glavni urednik dr. Aljoša Harlamov. Po enoletnem premoru se v revijo Mentor vračajo dramska besedila, tokrat Fetiš na puter, pod katerega se podpisuje trojica mladih avtorjev: Nika Bergant, Sašo Dudič in Gregor Robič. Grenko komična zgodba v slogu Pintarjevega Strežnega jaška je že bila uprizorjena na jeseniškem gledališkem odru in ponuja ogledalo, v katerem se lahko prepozna vsak čuteč posameznik.

 V stalni sekciji Prevod predstavljamo nabor besedil, ki so bila prevedena na prevajalskih delavnicah iz angleškega, nemškega, francoskega, slovaškega, španskega in portugalskega jezika pod mentorstvom Jureta Potokarja, dr. Tine Štrancar, dr. Nadje Dobnik in dr. Mateje Seliškar Kenda, Andreja Pleterskega, Marjete Drobnič in dr. Mojce Medvedšek. Marjeta Drobnič, nagrajena književna pravajalka, v pogovoru z Andrejem Pleterskim med drugim razkriva, kaj jo je pritegnilo k španskem jeziku in kulturi in ali lahko od nje pričakujemo tudi lasten literarni prvenec.

 Mateja Toplak se predstavlja s potopisom Kako sem prodala štedilnik in jo popihala na jug, ki pripoveduje o njenem potovanju po Kitajski. V Šolskih sprehodih dr. David Bedrač opisuje zbornik Mihčevega festivala 2020. V nadaljevanju Jasmina Založnik portretira plesalca Bena Novaka, ki se je med drugim predstavil tudi na bienalnem sodobnoplesnem festivalu Gibanica s predstavo Koncert telesa, aktualna predstava Kup kuncev pa zaradi pandemije še čaka predstavitev na mednarodnih festivalskih odrih.

 Kritike knjig Andraža Terška, Borisa Kolarja, Vesne Liponik in Tonje Jelen so spisali mag. Maša Gams, Petra Koršič in dr. David Bedrač. Mag. Matej Krajnc je recenziral glasbena albuma Sandre Erpe in Tomija Lorberja in prispeval tudi literarni skovik Poročite se v skoviku!. Prva številka se zaključuje s stripom Zlatka Kraljić In memoriam, dolgoletnima pesnikoma natečaja Sosed tvojega brega: Josipu Bačiću - Savskemu in Vladimirju Vekiću. (MM)

 

Lastnosti
Leto izdaje 2021
Število strani 151

Podobni izdelki

Mentor 2014, 1. številka

Mentor 2014, 1. številka

V vsebinsko in likovno prenovljeni številki z oblikovanjem Mete Wraber na 152 straneh ponujamo bogat..

6,00€ Brez DDV:5,71€

Mentor 2021, 3. številka

Mentor 2021, 3. številka

Uvodnik v septembrsko revijo Mentor 3 je napisala uršljanka 2006 in uspešna pisateljica, letošnja dr..

6,00€ Brez DDV:5,71€

Mentor 2021, 4. številka

Mentor 2021, 4. številka

Zadnjo številko odpre odlična pesnica in mentorica pesniških delavnic Barbara Korun, ki v uvodn..

6,00€ Brez DDV:5,71€