• Folklornik 2014

Folklornik 2014

  • Glasilo JSKD, namenjeno poustvarjalcem ljudskega izročila. Deseta številka obsega 184 strani formata A4.
  •  
  • Šifra:904
  • Razpoložljivost:Na zalogi
  • 10,00€

  • Brez DDV:9,52€

IZ UVODNIKA

Pa smo jo dočakali – 10. številko Folklornika, ki prinaša pomembne razmisleke, predstavitve, strokovne prispevke in poročila. Iskrena hvala vsem avtorjem prispevkov, ki ste sooblikovali jubilejno številko! Za sodelovanje se zahvaljujem tudi celotnemu uredniškemu odboru Folklornika.
Tako kot doslej, še naprej velja vabilo vsem, ki neposredno ali posredno delujete v folklorni dejavnosti, da pišete in soustvarite naslednjo številko. Folklornik je revija nas vseh, ki ljubimo folklorno dejavnost, zato bomo veseli vseh prispevkov. Da bo enajsta številka Foklornika hitreje ugledala luč sveta, nam prispevke pošljite do 31. maja 2015 na e-naslov: tjasa.ferenc@jskd.si.
Pričujoča številka Folklornika je moja prva, ko sem pri njej sodelovala v vlogi glavne urednice, sicer pa samostojne strokovne svetovalke za folklorno dejavnost na Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) . Priznam, da si nisem predstavljala, kaj vse je potrebno storiti, da pride do izida. V resnici je marsikaj videti precej preprosto, če človek nima neposredne izkušnje … Pred enim letom sem zakorakala na novo pot, na pot, ki sem se je neizmerno veselila in mi je v veliko zadovoljstvo. V letu delovanja na JSKD sem se v okviru folklorne dejavnosti spoznavala z novimi izzivi in srečna ugotavljala, da se vsak dan naučim česa novega. Marsikdo me je srečal prvič, marsikomu se zdim preveč vihrava in (pre)mlada, upam in želim pa, da bi v meni prepoznali osebo, ki bo usmerjala folklorno dejavnost in delovala po svojih najboljših močeh – osebo, ki podpira prizadevne posameznike in skupine, osebo, ki je vedno odprta za predloge in spremembe, osebo, ki se je pripravljena konstruktivno pogovarjati in vedno priskočiti na pomoč.
V preteklem letu sem spoznala mnogo ljudi, ki s srcem ustvarjajo in delujejo ne le v folklorni dejavnosti, temveč tudi širše, v ostalih kulturnih dejavnostih, ljudi, ki mi stojijo ob strani in me podpirajo. Mednje zagotovo sodi moj predhodnik dr. Bojan Knific. Vedno mi je na voljo ob dilemah, ki mi bogatijo in grenijo poklicno pot; vedno mi je pripravljen svetovati. Na poti srečujem tudi takšne, ki (ne)utemeljeno in (ne)argumentirano, pogosto brez vsakršnega poznavanja sodijo o folklorni dejavnosti. Presenečena ugotavljam, koliko ljudi ostaja neseznanjenih z našo dejavnostjo, koliko predsodkov in stereotipov obstaja (za katere pa smo največkrat, žal, krivi kar sami), zaradi katerih dobri ustvarjalci na folklornem področju nikakor niso dovolj cenjeni in povsem premalo prepoznavni.
Soočala sem se s pogosto zapletenimi birokratskimi postopki, ki jim ni videti konca, se čudila in se preizkušala v razdeljevanju izjemno nizke finančne pogače, ki je namenjena naši dejavnosti – ne le pri raznih razpisih, temveč tudi pri sredstvih, ki so namenjena za prireditve in izobraževanja na folklornem področju, ki jih pripravlja JSKD, zaradi česar mora biti človek včasih pravi čarovnik. Uživam, ko z mislimi na folklornike snujem program izobraževanj, prireditev in založništva, a najbolje se počutim med folklorniki samimi – naj si bo na prireditvah in izobraževanjih JSKD, bodisi na folklornih prireditvah in nastopih v organizaciji in izvedbi folklornih skupin.
Za mnogimi mizami sem na raznih sestankih zagovarjala folklorno dejavnost kot izjemno pomembno – pravzaprav ključno pri razvijanju slovenske identitete, umetnosti in z dediščino prepletene sodobne ustvarjalnosti in s prvinami pretekle kulture prežete sodobne umetnosti. Zagovarjala sem stališče, da folklorna dejavnost ne bi smela biti zapostavljena in da ne bi smela imeti pridiha obrobnosti, čeprav bi ob vseh napadih in izrečenih neargumentiranih sodbah nekaterih pristojnih s kulturnega področja v svojem prepričevanju in vztrajanju lahko marsikdaj izgubila živce in voljo. Slednje nam s sodelavci, podporniki in poznavalci folklorne dejavnosti ne bo zmanjkalo. Borili se bomo in vztrajali. Pravljica folklorne dejavnosti pa bo resnično zaživela, ko se bomo najprej prebudili, si nalili čistega vina in si priznali, da so korenite spremembe potrebne tudi pri nas samih, ko se bomo osvobodili nekaterih spon preteklosti, ki jih (ne)upravičeno vlečemo s seboj v sodobni odrski prostor, kamor postavljamo folklorno dejavnost, ter začeli aktivno, odgovorno in prodorno delovati, da se bomo resnično lahko postavili ob bok kulturnim dejavnostim, ki imajo v javnosti večjo veljavo.
Delajmo, grizimo, iščimo, rešujmo, bodimo zgled, bodimo samosvoji, srkajmo znanje, ne bodimo (pre)hitro zadovoljni! Dobro ni dovolj dobro, bodimo odlični!
Tjaša Ferenc Trampuš

VSEBINA

UVODNIK
Tjaša Ferenc Trampuš: FOLKLORNIKI, ZBUDIMO SE IN DELAJMO ODLIČNO!

STROKOVNI PRETRESI
Bojan Knific: 10 LET IZOBRAŽEVANJ IN PRIREDITEV
Urša Šivic: NAČINI PETJA V PORABJU

RAZMIŠLJANJA
Tomaž Simetinger: FOLKLORNA DEJAVNOST – MED KULTURNO DEDIŠČINO IN UMETNOSTJO
Ana Eterović: QUO VADIS, ARS FOLCLORICA?: Razmislek o prihodnosti folklorne dejavnosti na Slovenskem
Tanja Drašler: DEGRADIRANA FOLKLORNA DEJAVNOST: Odziv na rezultate Javnega razpisa za sofinanciranje javnih kulturnih programov na področju umetnosti Ministrstva za kulturo za obdobje 2014 do 2017 (JPR-PROG-2014-2017)
Urša Šivic: SREČANJA PEVCEV IN GODCEV – NOVA NAVODILA 2013/2014
Simona Moličnik: FOLKLORNA PRIREDITEV ALI KONCERT?
Tjaša Ferenc Trampuš: »VZTRAJANJE NA ISTEM V NEDOGLED NE VODI NIKAMOR, KER SE MORA DEJAVNOST RAZVIJATI«: Pogovor z dr. Bojanom Knificem
Tanja Drašler: »NAJ BO KAKOVOST NAJVEČJI IZZIV«: Pogled na umetniško ustvarjanje folklornih skupin skozi oči in izkušnje baletnega plesalca in režiserja Vojka Vidmarja
Tanja Gobec: BREZ MLADIH BO LJUDSKA PESEM IZZVENELA

GRADIVO
Alenka Pakiž: AVBE NA SLOVENSKEM: Njihove različice v času in prostoru
Branko Fuchs: PLESI MAŠKAR V IZROČILU POHORJA

KAKO DELATI
Tanja Drašler: VRHUNSKA IZVEDBA ZAHTEVA VRHUNSKO PRIPRAVO: Pomen telesne priprave za dobro plesno izvedbo in preprečevanje poškodb
Brane Demec: KÓLMANJE TILASTE PEČE

PREDSTAVLJAMO IN POROČAMO
Urška Bittner Pipan, Andreja Koblar Perko, Daniel Leskovic, Mihela Jagodic, Nina Meško, Peter Milovanovič Jarh, Barbara Rigler, Matjaž Šmalc: DO USTVARJALNOSTI IN ZNANJ S POVEZOVANJEM DEJAVNOSTI
Ana Godnik: ŠTREKLJEVI NAGRAJENCI 2001-2014
Rebeka Kunej: OSEM DESETLETIJ INŠTITUTA, KI JE IMEL NEKOČ SVOJO PLESNO-FOLKLORNO SKUPINO
Nežka Lubej: 35 LET FOLKLORNE SKUPINE PREŽIHOVCI
Bruno Ravnikar: OB DESETLETNEM JUBILEJU FESTIVALA ALPE-ADRIA
Lucija Kavčič: PRAZNIK ZA DVE FOLKLORNI SKUPI
Branko Šmid: NI MI ŽAL NITI SEKUNDE, KI SEM JO PREBIL V FOLKLORNI SKUPINI
Vesna Sever Borovnik: PORTRETI PEVSKIH IN GODČEVSKIH SKUPIN
Davor Jerman: LETO MED FOLKLORNIKI V VANCOUVRU V KANADI
Nežka Lubej: VTISI Z OTROŠKEGA FOLKLORNEGA TABORA
Maja Miklavž Sintič: OTROŠKA FOLKLORNA SKUPINA ŠENTLORA

POROČILA IN OCENE
Saša Meglič: RINGARAJA 2014: Pomen območnih, regijskih in državnih srečanj
folklornih skupin
Mirko Ramovš: 44. MEDNARODNI FOLKLORNI FESTIVAL V BELTINCIH, 24. - 27. JULIJ 2014
Saša Krajnc: LE PLESAT ME PELJI 2014: (Ne)zadovoljni?
Bojan Knific: PRIMERNA ORGANIZACIJA, ZGLEDNI PROGRAMI, SOLIDNE IZVEDBE: Vtisi z območnih srečanj otroških folklornih skupin v severovzhodni Sloveniji
Urša Šivic: OTROŠKA PA TA VIŽA NI PREČ 2014
Milan Glamočanin: REGIJSKA SREČANJA FOLKLORNIH SKUPIN MANJŠINSKIH ETNIČNIH
SKUPNOSTI 2013/2014
Vasja Samec: PRINAŠALCI: 66. letni koncert Akademske folklorne skupine France Marolt
Tjaša Ferenc Trampuš: MOZAIK PRETEKLOSTI: Nastop ob 50-letnici Akademske folklorne skupine Študent, Maribor
Judita Strmčnik: (PEVSKE ZDRAVITELJICE): Deset let pevske skupine Cintare
Mirjam Štrukelj: 20 LET DELOVANJA OTROŠKE FOLKLORNE SKUPINE KAMENČKI
Jernej Skubic: NASTOP FOLKLORNE SKUPINE ŽIDAN PARAZOL NA KITAJSKEM
Jerneja Novak: FOLKLORNA DEJAVNOST V VRTCU
Margit Grošelj-Miklavec: RAZSTAVA V SEŽANI OB DRŽAVNEM SREČANJU LE PLESAT ME
PELJI 2013
Alenka Šifrar: PEVCI NAM POJEJO

PRIPOROČAMO V BRANJE
Rebeka Kunej: OBLEKA V ŠOLI: Marjetka Balkovec Debevec: Obleka v šoli. Pregled oblačilnega
videza učiteljev in učencev na Slovenskem skozi čas. Ljubljana: Slovenski šolski muzej, 2014.

Lastnosti
Leto izdaje 2014
Število strani 220

Podobni izdelki

Folklornik 2013

Folklornik 2013

Mineva enajst let, odkar sem na Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti prevzel del..

9,00€ Brez DDV:8,57€

Folklornik 2015

Folklornik 2015

IZ UVODNIKA PRENOVA IN SPREMEMBE Še ena folklorna sezona je za nami in zaključi jo prav izid Folklor..

10,00€ Brez DDV:9,52€

Folklornik 2016

Folklornik 2016

IZ UVODNIKA Tako dinamična področja kot je folklorna dejavnost, so podvrženana nenehnim bolj ali man..

10,00€ Brez DDV:9,52€

Folklornik 2017

Folklornik 2017

Iz uvodnika: Kot je bilo napovedano že v zadnji številki, je letošnji Folklornik zasnovan s poudarko..

10,00€ Brez DDV:9,52€

Folklornik 2019

Folklornik 2019

Iz uvodnika: Tako naj že na začetku napišem, da, cenjeni bralci, v rokah najverjetneje držite zadnji..

10,00€ Brez DDV:9,52€