• Folklornik 2009

Folklornik 2009

  • Glasilo JSKD, namenjeno poustvarjalcem ljudskega izročila 5. številka obsega 172 strani formata A4 in vsebuje prek 150 črnobelih in nekaj deset barvnih fotografij.
  •  
  • Šifra:737
  • Razpoložljivost:Na zalogi
  • 7,00€

  • Brez DDV:6,67€

Glasilo izhaja vsako leto jeseni, prinaša pa poljudne in poljudnoznanstvene prispevke namenjene vodjem in članom odraslih in otroških folklornih skupin, pevcem ljudskih pesmi in godcem ljudskih viž ter vsem, ki se ljubiteljsko ali strokovno ukvarjajo s poustvarjanjem prvin preteklega načina življenja.

Vsebina pete številka Folklornika:

Strokovni prispevek o plesni modi na evropskih in slovenskih plesiščih od konca 19. stoletja do 2. svetovne vojne je napisala dr. Meta Zagorc ter s tem posredno pokazala na razlike med plesnim izročilom, ki ga poznamo folklorniki, in plesi, ki so jih plesali sprva predvsem meščani, pozneje pa tudi delavci in kmetje, a navadno niso prepoznavni kot "slovenski ljudski plesi". Dr. Rebeka Kunej v rubriki Strokovni pretresi v prispevku "Globok vtis folklornega festivala" osvetljuje začetke delovanja folklornih skupin v času med obema svetovnima vojnama ter podrobno predstavlja folklorni festival, ki je potekal v Mariboru leta 1939. S Tomažem Simetingerjem prav tako v Strokovnih pretresih opozarjava na zbirko oblačil, ki jih je za razstavo v Sankt Peterburgu (i)zbral Matija Majar Ziljski, sam pa na primeru izjav folklornikov dveh folklornih skupin z Gorenjske razmišljam o občutenjih, ki se razvijajo ob kostumiranju.

V rubriki Gradivo spet prinašamo opise otroških iger - tokrat z južne Notranjske -, ki jih je na našo željo izjemno zavzeto zbrala in za objavo pripravila Milena Ožbolt, Mojca Lepej iz Kopra piše o izročilu Ćubejcev, Marica Pahor iz Sežane o lastnih izkušnjah z izdelovanjem pripadnostnih kostumov - izdelovanjem "manderjerskih in drugih noš", Ljuba Vrtovec Pribac, ki je marca v Kranju vodila seminar o oblačilni dediščini, pa na kratko predstavlja rokavce.

Več člankov kot navadno je v rubriki Kako delati. Dr. Urša Šivic je pripravila prispevek o ljudskem basu, ki bo, upamo, v pomoč vsem poustvarjalcem pesemskega izročila, Nina Volk kar z dvema prispevkoma razkriva pasti prirejanja plesnih viž in njihovega transkribiranja, dr. Bruno Ravnikar v Priporočilih folklornim skupinam zelo nazorno in natančno piše o tem, kako se morajo folklorne skupine pripravljati na nastope v tujini, Adriana Gaberščik opozarja na posebnosti v razvoju otroka, ki jih je treba upoštevati pri izbiri pesmi za otroške folklorne skupine, Tjaša Ferenc piše o tem, kaj je treba vedeti pri vzpostavljanju stikov z mediji, Nina Luša o etičnem ravnanju, Polonca Vengušt o težavah pri delu z najstniki, Zala Nahtigal o lastnih izkušnjah z vključitvijo v folklorno skupino, jaz pa predstavljam načela kostumiranja folklornih skupin. Slednja so sprejeli in sooblikovali strokovni odbor pri Zvezi ljudskih tradicijskih skupin Slovenije in strokovni spremljevalci folklornih skupin pri Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

V rubriki Predstavljamo boste lahko prebrali nekaj o novi oddaji na Radiu Ognjišče, o razstavi o oblačenju šolskih otrok in učiteljev v Šolskem muzeju, o novem forumu - Folklorumu, obsežen prispevek, v katerem smo se pogovarjali s strokovnimi spremljevalci srečanj folklornih, pevskih in godčevskih skupin, o tamburaštvu na Slovenskem, o zgodovini otroških folklornih taborov, o petju v Sevnici in okolici, o pomenu ukvarjanja otrok s folklorno dejavnostjo, o različnem dojemanju vaške in mestne folklorne skupine, o izkušnjah, kako učiti ples gluhe in naglušne, in o tem, kako se je v Prekmurju razvijala madžarska folklorna skupina Muravidék.

V Poročilih in ocenah Folklornik prinaša vtise z nekaterih srečanj folklornih skupin, s seminarjev, z obletnic in drugih dogodkov ter projektov folklornih in pevskih skupin, kot vedno pa dodajamo načrt srečanj in izobraževanj, ki jih pripravlja Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, in tokrat predstavljamo tudi novosti pri sofinanciranju projektov. Ob koncu vas opozarjamo na nekaj izdaj zgoščenk in knjig, ki so zanimive folklornikom, in se spominjamo dela in življenja dr. Zmage Kumer.


Lastnosti
Leto izdaje 2009
Število strani 173

Podobni izdelki

Folklornik 2013

Folklornik 2013

Mineva enajst let, odkar sem na Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti prevzel del..

9,00€ Brez DDV:8,57€