• Moški zbori

Moški zbori

  • Ponatis zbirke, ki jo je izdal ZKOS, Ed. IDSS 22, Ljubljana, 1978
  •  
  • Šifra:075
  • Razpoložljivost:Na zalogi
  • 12,00€

  • Brez DDV:11,43€

VSEBINA
Moj deklič (Ivan Albreht)
Treba ni (ljudska iz Sveč)
Pisemce (Tone Debeljak)
Pevec (??)
Hej devojka(Fran Blok)
Ljubezen v samoti (?)
Noč na vasi (Igo Gruden)
Sebi (LukaSvetec – Podgorski)
Slovan (Ivan Albreht)
Lipa (Davorin Terstenjak)
Smofantje z vasi (Anton Ingolič)
O kresu (Cvetko Golar)
Novembrska (StankoKosovel)
Dekletcu (Radivoj Peterlin – Petruška)
Balada (Vida Jerajevast)
Pelin roža (Cvetko Golar)
Planinam (Franc Ločničkar)
Pri meni bod'(?)

Skladatelj, zborovodja in organist Peter Jereb je bil rojen 1. julija 1867 v Cerknem na Goriškem. Po študiju na Orglarski šoli v Ljubljani je komaj dvajsetleten nastopil službo organista in občinskega tajnika v Litiji, kjer je živel in deloval vse do svoje smrti 3. oktobra 1951. Leta 1892 je prevzel vodenje pevskega zbora društva Lipa, ki je imelo poleg izvajalcev – pevcev tudi ustanovo podpornih članov, katerim so pevci zapeli ob raznih življenjskih jubilejih ali ob pogrebih. Zaradi tega so ljudje radi vstopali v društvo in plačevali letni prispevek (članarino). Jereb je bil tudi eden glavnih funkcionarjev pri okrajni Gasilski zvezi in pri gasilskih društvih v okoliških vaseh. S svojim kulturno-prosvetnim delovanjem je bil Jereb kot zborovodja, orkestraš in dirigent glavni tvorec in animator kulturnega napredka Litije.
Največji pomen Petra Jereba pa je v njegovi nadarjenosti za komponiranje. Njegov absolutni posluh, posluh za metrum besedila, občutek za melodično linijo in harmonično nadgradnjo mu je omogočal, da je hitro in z lahkoto ustvarjal. Uglasbil je nad 90 skladb za moške in mešane zbore, nekaj koračnic in skladb za klavir in violino. Njegova prva zbirka z naslovom Deset moških in mešanih zborov, je izšla v samozaložbi leta 1924. Hubadova župa pa je ob skladateljevi 70-letnici izdala zbirko osmih zborov.
Za svoje delo je bil Peter Jereb večkrat odlikovan. Leta 1930 mu je Jugoslovanska pevska zveza podelila zvezno medaljo, leta 1939 je prejel diplomo in zlato medaljo iste zveze za skladateljsko delo. V skladateljskem natečaju leta 1948 je prejel prvo nagrado in častno diplomo ljubljanske Glasbene Matice. Prezidij ljudske skupščine LRS pa mu je podelil naslov: ljudski skladatelj. Zbor Lipa mu je ob svoji 70-letnici leta 1955 odkril spominsko ploščo na Farbarjevi hiši, kjer je Jereb mnogo let stanoval in ustvaril svoja najboljša dela.
Po zapisu dr. Ladislava Lajovica priredil in dopolnil Zvonimir Ciglič
Lastnosti
Avtor Jereb, Peter
Leto izdaje 2017
Število strani 30