• Drseči svet

Drseči svet

  • Zbirka Prvenka: Nina Medved, zmagovalka Festivala mlade literature Urška 2019, se predstavlja s svojo prvenko, pesniško zbirko z naslovom Drseči svet.
  •  
  • Šifra:1012
  • Razpoložljivost:Na zalogi
  • 15,00€

  • Brez DDV:14,29€

Nina Medved (1989, Maribor) je pesnica, kulturna producentka, urednica, prevajalka, performerka in fotografinja. Končala je študij primerjalne književnosti in francoščine. Poezijo objavlja v vidnih slovenskih literarnih revijah, pa tudi v Franciji, Srbiji, Belgiji, Nemčiji, Italiji, Grčiji, Rusiji, Kanadi in na Hrvaškem. Je zmagovalka festivala mlade literature Urška ter literarnega festivala Spirala (2019) in polfinalistka pesniškega turnirja Založbe Pivec (2017). Svoje pesmi razvija tudi v pesniške performanse. Je prva slovenska prvakinja v slam poeziji (2016) in vodja Pesniškega društva Slam zverine.

O svoji zbirki je Nina napisala: »To je zelo intimna zbirka. Zato so tudi izbrisana vsa imena, vsi kraji, vsi določni pojmi, čas … V pesniškem kodu, kot ga ima, bi jo namreč preobremenili in jo naredili zasebno. Povzema trenutke, ki jih v takšni ali drugačni obliki doživlja vsak mlad človek. Premišljevanje, kje živeti, zdaj, ko je vse možno in vse odprto; dolžnost, da moraš oditi, ali dolžnost, da moraš ostati, ta odločitev se mi zdi zelo kompleksna, pomembna. Odnos do sebe; kakšen si do samega sebe, kako delaš s svojim čustvovanjem, notranjim samogovorom. Človek je notranje bogato in duhovno bitje in na neki točki se gotovo začne dojemati bolj poglobljeno.« (Delo, Književni list, v pogovoru z Nino Gostiša, 20.10. 2020)

Poglobljeno spremno besedo k poeziji Nine Medved v pesniški prvenki je napisal pisatelj in mentor, državni selektor Urške 2019, Andrej Makuc. Pesmi so prepletene z ilustracijami Mete Wraber, ki je knjigo objela z avtorsko naslovnico ter jo v celoti oblikovala.

Avtorica drsečega sveta bo svojo knjigo kljub omejitvam predstavljala na številnih virtualnih predstavitvah in v živo.

Pesniško zbirka Drseči svet Nine Medved je prejela nominacijo za najboljši literarni prvenec 37. Slovenskega knjižnega sejma 2021.Za nagrado jo je poleg še treh prvenk nominirala žirija v sestavi: Suzana Tratnik (predsednica), Borut Gombač (član) in Diana Pungeršič (članica).Čestitamo!

Lastnosti
Avtor Medved, Nina
Leto izdaje 2020
Število strani 80